ploščice

Z malo poguma lahko položite tudi ploščice

In Nasveti by tehbo

Tudi največji mojstri so enkrat ploščice položili prvič in nihče ne more trditi, da vam samim ne bi uspelo z malo spretnosti in dovolj napotkov za polaganje.

Če poguma za praktičen preizkus ne boste zbrali, pa vam lahko spodnji napotki pomagajo pri nakupu materiala in za informiranje o tem, na kaj morate biti pozorni, ko bo prišel mojster v hišo.

ploščicePriprava je vedno pomembna

Pred polaganjem ploščic je zelo pomembno, kako je pripravljena podlaga. Površina mora biti najprej dobro izravnana – tako hidroizolacija kot lepilo se namreč nanašata v tankem sloju, ki ni primerno za premoščanje večjih neravnin. Ker se keramične ploščice običajno polaga v prostorih z veliko vlage, mora biti površina pred polaganjem tudi primerno hidroizolirana. Za to se lahko uporabijo eno ali dvokomponentni hidroizolacijski premazi, ki se nanesejo na trdno podlago, brez prahu, maščob in plesni.

Ko se hidroizolacijski premaz posuši, lahko sledi polaganje ploščic. Ploščice ste verjetno že izbrali in se tudi že odločili, kako jih boste položili. Če še niste prepričani, kje začeti s polaganjem, si lahko v prostoru postavite manjši vzorec, da vidite, kako bo izgledal končni rezultat. Mojstri ne priporočajo polaganja ploščic na stik, ampak s fugami. Za enakomeren razmik si pomagajte s plastičnimi križci. Najprej obložite stene in šele nato tla. Če bodo ploščice na steni položene do stropa, začnite zgoraj, sicer pa spodaj. Bodite pozorni, da ujamete ravno linijo in da se fuge enako velikih ploščic na steni ujemajo s fugami ploščic na tleh. Diletacijo namestite pod vrata.

S pravim lepilom brez težav

Cementno lepilo se zmeša z vodo in premeša z električnim mešalnikom. Homogeno zmes se nato pusti stati približno deset minut in po ponovnem mešanju je primerna za uporabo. Naenkrat z lepilom namažite največ od 1,5 do 2 kvadratna metra površine, pri tem pa si pomagajte najprej z ravno nato pa z nazobčano stranjo lopatice. Mojstri priporočajo, da z lepilom namažete tako rahlo navlažena tla kot ploščice, vendar naj bo sloj lepila debel skupaj največ 6 milimetrov. Zmešano lepilo je uporabno približno dve uri, ploščice pa lahko na njem ravnate še kakšnih deset minut po polaganju. Da bodo ploščice res ravno položene, si pomagajte z vodno tehtnico.

ploščice

Z zapolnjevanjem fug s fugirno maso začnite šele, ko se lepilo posuši. Fuge pred tem očistite. Fugirajte manjši del ploščic naenkrat, fugirno maso nanašajte diagonalno na fuge s plastično gladilko, odvečno maso pa sproti odstranjujte. Po približno pol ure sušenja z mokro krpo ali gobo obrišite ploščice, popolnoma pa jih s primernim detergentom za odstranjevanje fugirne mase očistite najkasneje v štiri ali petih dneh. Robov ob stenah ne fugirajte, ampak jih zaščitite s krep trakm in na koncu zatesnite s sanitarnim kitom.

 Nasvet smo pripravili v Tehbo d. o. o.