prenova hiše

Prenova hiše – 7 nasvetov, kje začeti

In Nasveti by admindamyang

Vprašanje:

Z družino živimo v starejši hiši, ki bi jo bilo potrebno celovito prenoviti, vendar ne vemo, česa naj se sploh lotimo najprej in kje začeti. Kaj svetujete? Kako naj poteka prenova hiše?

Odgovor:

1. Naredite si popis del.

Načrtovanje je pol uspeha, zato si preden se lotite prenove enega prostora, celega stanovanja ali hiše, naredite načrt. Najprej popišite vse, kar menite, da bi bilo potrebno prenoviti in kar si želite, da bi prenovili. Če je potrebno, se lahko pri tem posvetujete s strokovnjakom. Vse zapišite na papir.

prenova hiše

2. Posege opredelite po pomembnosti.

V prvo kategorijo razvrstite posege, ki so nujni – z njimi boste prihranili pri stroških ali ustavili propadanje objekta. Sem bi morali uvrstiti tudi posege, ki bodo preprečili slabe vplive na zdravje – odstranjevanje plesni, preprečevanje zamakanja in vlage, itn. Ocenite, katere posege bi bilo smiselno narediti za dopolnitev prvih. V drugo kategorijo razvrstite posege, ki bodo bistveno spremenili udobje bivanja v vašem domu in tiste, ki povečujejo ali ohranjajo vrednost vaše nepremičnine. Čeprav jih imamo najraje, so najmanj pomembni posegi namenjeni zgolj estetskim izboljšavam. A velikokrat so lahko najcenejši, saj se da z malo barve veliko narediti.

3. Postavite si denarni in časovni okvir.

Še preden se lotite zbiranja ponudb, presodite, koliko denarja lahko namenite za prenovo doma. Odločite se, ali boste najeli financiranje ali boste material in mojstre plačevali sproti iz mesečnih prihodkov oziroma prenovo financirali s prihranki. Če boste prenavljali s kreditom, boste lahko s prenovo zaključili v krajšem času, vendar morate upoštevati tudi stroške financiranja.

prenova hiše4. Odločite se, kaj in koliko boste delali sami in za kaj boste najeli mojstre.

Marsikaj lahko opravite sami – čiščenje objekta, priprava prostora za delo, odstranjevanje starih oblog, barvanje površin, ipd. – za nekatera dela pa boste gotovo najeli mojstre.

5. Primerjajte cene mojstrov.

Pridobite ponudbe različnih izvajalcev za isto delo in primerjajte cene. Povprašajte jih, katere materiale nameravajo uporabiti. Najcenejši mojstri velikokrat niso najboljši, popravki že narejenih posegov pa vas lahko veliko stanejo. Ne glede na to, kakšen izračun vam bodo pripravili, vedno imejte v mislih, da boste morali na koncu za prenovo odšteti med deset in petnajst odstotki več od načrtovanega. Pri prenovi starih objektov se rada pojavijo nepredvidena dela, ki jih morate opraviti pred nadaljevanjem prenove.

6. Poiščite kakovostne materiale.

Tudi pri materialih najcenejše ni najboljše, a ne vedno. Nekateri materiali so lahko veliko cenejši od enakih, a dražjih materialov, vendar pa niso toliko manj kakovostni, da bi bila upravičena njihova toliko višja cena. Na ceno materialov vpliva tudi kompleksnost težav, s katerimi se boste morali soočiti. Pri izbiri se obrnite na strokovnjake, ki poznajo čim širši spekter materialov in ki vam bodo znali svetovati, za kaj se splača odšteti več denarja in za kaj ne.

7. Lotite se dela. 🙂

 

Nasvet so pripravili v podjetju Tehbo d. o. o.