fasada

Fasada – najpogostejša izbira so termoizolacijske fasade

In Nasveti by tehbo

VPRAŠANJE:

Kako je sestavljena sodobna fasada in kako naj izberem pravo?

ODGOVOR:

Izbor prave fasade je ena od ključnih odločitev, ki jo boste morali sprejeti pri gradnji ali prenovi hiše, saj bo močno vplivala na kakovost bivanja in na stroške, ki jih boste imeli z ogrevanjem in vzdrževanjem stavbe.

fasada

Vsi proizvajalci fasad priporočajo, da se odločite za fasadni sistem in sami (ali vaš mojster) ne kombinirate posameznih komponent različnih proizvajalcev. Uporabljeni materiali morajo imeti evropsko tehnično soglasje (ETA), tega kot pogoj za pridobitev subvencije zahteva tudi Eko sklad.

Komponente v zaporedju

Najbolj razširjeni, kontaktni fasadni sistemi, ki se stikajo s steno hiše, so sestavljeni iz lepilne malte oziroma lepila, izolacijskih plošč, fasadne armirne mreže, prednamaza in zaključnega sloja. Pri prenovi starih hiš, na območjih s hudim vetrom, pri stenah višjih od treh metrov in zaradi protipožarne zaščite, je priporočljiva tudi uporaba pritrdilnih sider.

Pri hišah, ki so zgrajene iz opeke, kamna, betonskih zidakov ali s klasično montažno gradnjo, se lahko načeloma uporabi katerakoli vrsta toplotne izolacije. Pri montažnih objektih brez parne zapore pa morate izbrati bolj paropropustno toplotno izolacijo.

Če igra največjo vlogo pri izbiri toplotne izolacije hiše cena, se boste odločili za ekspandiran polistiren (EPS). Bakelitne toplotne izolacije so od njega do polovice bolj izolativne in energijsko najbolj učinkovite pri najmanjših debelinah. S perforiranim EPS boste podaljšali življenjsko dobo fasadnega sistema, s kameno volno pa zagotovili večjo stopnjo negorljivosti. Najbolj ekološka rešitev so lesnovlaknene plošče in so najboljša izbira, ko je hiša zgrajena iz lesa.

Izbor debeline izolacije je najprej odvisen od materiala in tega, kakšno toplotno prevodnost želite doseči, na vse to pa vpliva predvsem lokacija hiše, nadmorska višina, podnebje. Od debeline izolacije so odvisne tudi globine okenskih špalet in s tem morebitno zmanjšanje osončenosti notranjosti hiše po prenovi.

Lastniki stavb se pri izbiri zaključnega sloja najpogosteje odločajo za akrilne zaključne sloje, ki so cenovno najugodnejši, srednje paropropustni in visoko vodoodbojni. Ob tem dobro prekrivajo in so na voljo v najštevilčnejših barvnih odtenkih. Mikroarmirani akrilni fasadni zaključni sloji učinkovito zavirajo razvoj plesni in alg ter premoščajo lasaste razpoke, ob dobri paropropustnosti in vodoodbojnosti pa so tudi zelo odporni na podnebne obremenitve. Silikonske zaključne sloje odlikuje najvišja vodoodbojnost in paropropustnost, prav tako pa preprečujejo razvoj plesni in alg ter premoščajo lasaste razpoke. Ker najbolje kljubujejo vremenu, veljajo za najobstojnejšo rešitev, vendar pa se v njih uporabljajo le anorganski pigmenti, zato je izbira barvnih odtenkov manjša. Silikatni zaključni sloji se zaradi svojih specifičnih lastnosti uporabljajo predvsem pri prenovi spomeniško zaščitenih stavb in kjer ni mogoča zadostna sanacija vlažnih zidov.

Nasvet so pripravili v Tehbo d. o. o.