Fasada mora zdržati vsaj trideset let

In Nasveti by admindamyang

Vprašanje:
Kako naj izberem primerno fasado ob energetski sanaciji stare hiše, da bo bivanje v njej po prenovi čim bolj udobno, varčno in da bo rešitev dolgotrajna?

Odgovor:
Ko nameravate na hiši narediti novo fasado je najpomembnejše, da izberete dobrega in zanesljivega izvajalca, ki vam bo lahko jamčil za kakovostno izvedbo. Pred tem vam bo z nasveti iz prakse pomagal pri izboru najprimernejšega fasadnega sistema za vašo hišo in kasneje profesionalno izvedel vsa dela. Fasada, ki objektu daje toplotno in fizično zaščito ter zaščito pred vlago, je namreč naložba, ki bo zdržala vsaj trideset let, kateri fasadni sistem boste izbrali pa je odvisno tudi od stanja, v katerem je konstrukcija hiše in od pričakovane življenjske dobe objekta.

V zadnjih letih je namreč na našem tržišču mogoče kupiti množico različnih fasadnih sistemov. Izbira je odvisna od lokacije, lege in arhitekture hiše, stanja, v katerem je in podnebnih razmer. Hišo je mogoče obleči tudi v les, kamen, steklo, kovino, cementne plošče in plošče iz kompozitih materialov, še vedno pa je pri nas najpogostejša izbira ometana fasada. S primerno izbiro barvnega odtenka jo je mogoče umestiti v skoraj vsako okolje, hkrati pa je tudi cenovno najbolj dostopna.

Dve ključni izbiri
Glavni sestavini ometane fasade, o katerih se morate odločiti, sta izolacijski material in vrsta zaključnega ometa.

Pri toplotni izolaciji se boste največkrat odločali med kameno volno in ekspandiranim polistirenom (EPS). Oba imata svoje prednosti in slabosti. Če je edino merilo cena, se boste najverjetneje odločili za EPS. Pri izbiri igra manjšo vlogo material iz katerega je zgrajena hiša in večjo, kakšno toplotno prevodnost sten želite doseči.

Za pridobitev subvencije EKO sklada, ki sofinancira do največ 25 odstotkov naložbe, mora biti izolacijski material debel vsaj 18 centimetrov in imeti toplotno prevodnost λ ≤ 0,045 W/m2K ali imeti ustrezno debelino druge toplotne izolacije (d), da bo razmerje λ/d manjše od 0,250 W/m2K. Debelejši sloj je načeloma boljši tako iz vidika izolativnosti kot glede finančnega vložka na kvadratni meter dokončane fasade, vendar pa se po določenem centimetru – kdaj je odvisno od vrste izolacije – vsak naslednji centimeter pozna manj kot centimeter pred njim. Praviloma se naložba v novo fasado zaradi do 40 odstotkov manjših stroškov za ogrevanje povrne v nekaj letih.

Pri ometih pa boste izbirali med akrilnimi, silikatnimi, silikonskimi in mineralnimi ometi ter kombinacijami omenjenih. Razlika med njimi je predvsem v paropropustnosti in vodoodbojnosti, razlikujejo pa se tudi po številu in obstojnosti barvnih odtenkov, elastičnosti in trdnosti, pri vezavi na podlago in občutljivosti med nanosom. Vedno je boljše, da se pri izboru ometa odločate v skladu s smernicami proizvajalca fasadnega sistema, saj boste le tako imeli zagotovilo, da so materiali med seboj združljivi.

Nasvet so pripravili v Tehbo d. o. o.

Fasada