Barve, ki prezračijo prostor

In Nasveti by admindamyang

Vprašanje:
Naveličala sem se sten v živih barvah, vendar ne bi rada, da bi bil zaradi preveč beline dom dolgočasen. Katere barve naj izberem in kako jih naj kombiniram?

Odgovor:
Pisane barve na stenah v naših domovih v zadnjem obdobju znova izpodrivajo bela in druge, svetle, bolj nevtralne barve – od svetlih bež odtenkov do rjave in črne. Še vedno jih pogosto dopolnjujejo tapete ali, kot zapovedujejo zadnje smernice notranjega oblikovanja, napisi in drobne stenske nalepke razporejene po celotni steni – pike, trikotniki, kvadratki.

Še vedno si lahko pri oblikovanju prostora pomagate s kombiniranjem različnih barv. Majhen in temen prostor boste navidezno povečali s hladnimi in svetlejšimi odtenki in z belim stropom. Če boste pod rob stropa namestili obrobe in jih pobarvali z belo ali zgolj pustili belih zadnjih par centimetrov stene pod robom stropa, boste prostor povečali. Večje prostore lahko obratno pomanjšate – to naredite s temnejšimi in toplejšimi toni, velikimi vzorci na tapetah ali s kombinacijo obojega. Še vedno je moderno tudi barvanje ene stene v temnejši oziroma intenzivnejši odtenek ene barve – pri dovolj velikem prostoru vas pri tem ne rabi skrbeti, da bi prostor s tem pomanjšali ali da bi bila barva pretemna. Pogosto se v temnejši odtenek barva stena v dnevni sobi za kavčem ali za televizijo, v jedilnici ob jedilni mizi ter stena za vzglavjem postelje v spalnici. Dolg prostor, na primer hodnik, boste optično skrajšali z barvanjem najbolj oddaljene stene v temnejši odtenek. Podoben učinek boste dosegli tudi, če na najbolj oddaljeno steno namestite tapeto. Če imate v prostoru veliko lesa, bo ta zračnejši, če se boste lotili barvanja sten v hladnejših in svetlejših tonih in obratno – če imate v prostoru veliko modernega pohištva z visokim sijajem, bo prostor deloval topleje, če ga odenete v rdečerjave odtenke iz barvne karte.

Zavihajte rokave
Barvanja sten se zlahka lotite sami. Z dobro pripravo je polovica dela že opravljenega! Ob barvi za stene potrebujete plastično folijo ali časopisni papir, krep trak, čopič, valjček, po potrebi teleskopsko palico in mrežico za odcejanje valjčka.

Najprej od sten umaknite pohištvo in ga zaščitite s starimi rjuhami ali plastično folijo. Snemite zavese, pokrovčke vtičnic in stikal ter luči. Ob stik tal s stenami namestite zaščitno folijo ali časopisni papir in ga s krep trakom natančno zalepite pod rob stene. S krep trakom zaščitite tudi robove oken, podboje vrat in podobno. Strop pobarvajte najprej, nato pa se s čopičem lotite robov sten. Barve nikar ne razredčite preveč – pravo razmerje bo približno desetina dodane vode, saj bo barva sicer kapljala s čopiča in valjčka, pregosta barva pa bo puščala sledi nanosa. Z mrežico boste poskrbeli, da se bo barva bolj enakomerno razporedila po valjčku in je na njem ne bo preveč. Z valjčkom nato barvo na steno nanašajte v obliki črke W. Pred nanosom novega sloja barve počakajte, da se stena posuši. Krep trak odstranite s sten takoj, ko bodo suhe na otip, saj se sicer lahko zgodi, da boste imeli pri tem težave. Vso orodje lahko izperete z vodo, valjček pa bo ostal mehek, če boste vodi za izpiranje dodali malo mehčalca za perilo.

Nasvet so pripravili v Tehbo d. o. o.

Slika_beljenje